Open einde speelgoed om mee te beginnen

Icon

Wat is nou een ‘mooie basis’ om mee te beginnen als het gaat om open einde speelgoed? In dit artikel vind je een aantal tips!

1) Houten blokken

Houten blokken zijn tijdloos en bieden eindeloze mogelijkheden voor creatief spel. Merken zoals Grimm’s, Bauspiel, Glückskafer, Wooden Story en Tickit bieden duurzame blokkensets. Ideaal voor het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht en fijne motoriek. Wij hebben zelf een aantal blokkensets, waaronder de Grimm’s grote blokken piramide!

Houten blokken van hoogwaardige merken zoals Grimm’s of Tickit hebben specifieke voordelen vergeleken met andere sets zoals Little Dutch, die afgelakt zijn*. De onafgewerkte oppervlaktes van Grimm’s of Tickit blokken zorgen voor een betere grip tijdens het bouwen. Bovendien zijn deze merken bekend om hun duurzaamheid en gebruik van milieuvriendelijke materialen, waardoor ze een veilige en langdurige speelervaring bieden.

*Daarmee willen we trouwens niets nadeligs zeggen over de blokken van Little Dutch, want die zijn ontzettend leuk qua kleur en thema. We hebben er zelf ook wat setjes van in huis! Ze zijn simpelweg heel anders dan Grimm’s houten blokken. Je kunt het niet met elkaar vergelijken.

2) Magnetische tegels

Magnetische tegels, zoals die van Connetix, Coblo, Magna-Tiles en Cleverclixx, zijn innovatief en educatief speelgoed dat kinderen aanmoedigt om hun ruimtelijk inzicht en creativiteit te ontwikkelen. Deze tegels, helder gekleurd en gemaakt van duurzame materialen, kunnen op veel verschillende manieren aan elkaar worden geklikt om diverse 3D-structuren te bouwen. Ze zijn niet alleen uitstekend voor open einde spel, maar ook voor educatieve doeleinden, zoals het leren over geometrische vormen, bouwkunde en zelfs basis natuurkundeprincipes (zoals zwaartekracht). De prijsklasse van magnetisch speelgoed varieert, maar je kunt verwachten dat kwaliteitssets zo rond de €100 kosten, afhankelijk van het merk en de grootte van de set (aantal tegels of accessoires).

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het kopen van goedkopere alternatieven voor magnetische tegels op plaatsen zoals AliExpress en Temu, vooral vanwege veiligheidsredenen. Goedkopere versies kunnen gemaakt zijn van materialen die niet voldoen aan de veiligheidsnormen. Ze kunnen bijvoorbeeld breken en scherpe randen vormen. Of de magneten kunnen loskomen, wat een direct verstikkingsgevaar kan vormen voor jonge kinderen. Daarnaast voldoen goedkopere alternatieven mogelijk niet aan de strikte reguleringen voor speelgoedveiligheid die in veel landen gelden. Het is dus raadzaam om te investeren in kwalitatief speelgoed van gerenommeerde merken om de veiligheid en duurzaamheid te garanderen.

3) Dierenfiguren

Schleich, Safari Ltd, Collecta en Papo zijn vooraanstaande merken die bekend staan om hun gedetailleerde en realistische dierenfiguren. Deze speelgoedfiguren zijn perfect voor educatief spel en rollenspel, waarbij kinderen leren over de diversiteit van dierlijke soorten, hun habitats en gedragingen. Ze zijn gemaakt van duurzame materialen en zijn ontworpen om de werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen. Deze figuren stimuleren niet alleen de verbeelding, maar bieden ook een geweldige kans voor kinderen om hun kennis van de natuurlijke wereld te vergroten.

Naast deze realistische plastic figuren zijn er ook prachtige houten dierenfiguren van merken zoals Holztiger, Ostheimer, Mako Toys en Bumbu Toys. Deze handgemaakte houten figuren, gekenmerkt door hun eenvoudige maar expressieve ontwerpen, bieden een meer abstracte en kunstzinnige benadering van dierenspeelgoed. Ze zijn ideaal voor het stimuleren van creatief spel, het ontwikkelen van fijne motoriek en het aanmoedigen van kinderen om hun eigen verhalen en avonturen te creëren. Door hun duurzaamheid en tijdloze ontwerp zijn deze houten figuren een waardevolle toevoeging aan de speelgoedcollectie van elk kind (en hun ouder ;-)).

4) Speeldoeken

Speeldoeken, zoals aangeboden door merken zoals Wonderie, Sarah’s Silks en Laura’s Play Cotton zijn een uiterst veelzijdig en kleurrijk speelgoed dat de creativiteit en fijne motoriek van kinderen stimuleert. Deze zachte, lichte stoffen kunnen worden gebruikt voor een reeks van activiteiten, zoals verkleden, waar kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten en verschillende karakters of rollen kunnen aannemen. Ze zijn ook ideaal voor small world play, waarbij kinderen ze kunnen gebruiken als landschap of achtergrond. Daarnaast zijn speeldoeken perfect voor het bouwen van tenten of andere schuilplaatsen.

5) Loose parts

Loose parts speelgoed is een goede aanvulling. Het gaat letterlijk om ‘losse onderdelen’, denk aan knopen, kralen, stenen, schelpen, houten ringen en nog veel meer. Met loose parts kun je sorteren, stapelen, mandala’s leggen, et cetera. Je kindje bedenkt wel hoe het ermee speelt.

Grapat, Grimm’s en Tickit zijn drie merken die een rijke verscheidenheid aan loose parts speelgoed aanbieden en verkopen.

Grapat is een Spaans merk dat bekend staat om zijn prachtige, handgemaakte houten speelgoed. Hun loose parts collecties omvatten items zoals gekleurde ringen, munten, kegels en Nins® (kleine houten poppetjes), allemaal ontworpen om kinderen te inspireren tot vrij spel. Grapat’s speelgoed wordt gekenmerkt door eenvoudige vormen en levendige kleuren, gemaakt met de bedoeling de verbeelding van het kind te stimuleren zonder een vastgesteld speelpatroon op te leggen.

Grimm’s is een Duits merk dat wereldwijde erkenning heeft gekregen voor zijn handgemaakte, duurzame houten speelgoed. Hun assortiment omvat (naast de bekende Grimm’s regenboog) ook loose parts, zoals knopen en kralen. Het speelgoed van Grimm’s is ontworpen om zintuiglijk spel te bevorderen en de fijne motoriek, het ruimtelijk inzicht en de creativiteit van kinderen te ontwikkelen.

Tickit is een merk dat met name educatief speelgoed biedt, waaronder een uitgebreide reeks loose parts speelgoed. Hun producten zijn vaak gericht op educatieve settings, zoals scholen en kinderdagverblijven, maar zijn ook enorm populair bij ouders thuis. Tickit biedt een verscheidenheid aan materialen, van houten figuren en vormen tot doorzichtige acrylblokken die perfect zijn voor lichttafels. Hun speelgoed is ontworpen om kinderen te ondersteunen bij het verkennen van wiskundige en wetenschappelijke concepten, naast het stimuleren van creatief en denkbeeldig (fantasierijk) spel.

Let op de leeftijd: voor kleinere kinderen zijn loose parts nog níet geschikt in verband met verstikkingsgevaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *