Speelrijst maken: zo maak je je eigen speelrijst

Icon

Speelrijst is een goede manier om kinderen creatief en sensorisch te stimuleren. Het is eenvoudig, leuk en biedt eindeloze mogelijkheden voor spel en ontwikkeling. In dit artikel leer je alles over speelrijst: wat het is, wat je nodig hebt en hoe je stap voor stap je eigen kleurrijke speelrijst maakt.

Wat is speelrijst?

Speelrijst, wat is dat? Een terechte vraag. Speelrijst wordt gemaakt van ongekookte rijst. De rijst wordt vervolgens gekleurd en soms ook geparfumeerd. Daarnaast wordt het ook regelmatig gemixt met andere (natuurlijke) items, zoals lavendel.

Kinderen kunnen met speelrijst scheppen, sorteren en gieten. Dit stimuleert niet alleen de fijne motoriek, maar bevordert ook de cognitieve ontwikkeling en creativiteit. Het werkt ook goed om te ontprikkelen, bijvoorbeeld na een drukke (school)dag.

Het leuke van speelrijst is dat je het thuis eenvoudig zelf kunt maken met ingrediënten die waarschijnlijk al in je keukenkastje liggen. Lees gauw verder wat je nodig hebt en hoe je dat doet!

Zelf speelrijst maken: dit heb je nodig

Om zelf je eigen speelrijst te maken, heb je slechts een paar basisbenodigdheden nodig. Deze zijn gemakkelijk te vinden en je hebt waarschijnlijk al een aantal ervan in huis. Dit is wat je nodig hebt:

  • Witte rijst. Dit is de basis voor je speelrijst. Het is aan te raden om ongekookte, witte rijst te gebruiken omdat deze het beste kleur absorbeert.
  • Voedingskleurstof. Voedingskleurstof is essentieel om de rijst levendige kleuren te geven. Je kunt elke kleur kiezen die je wilt en zelfs experimenteren met het mengen van kleuren.
  • Azijn. Dit helpt de kleurstof te verspreiden en het ‘vast te zetten’ op de rijst. Witte azijn werkt het beste.
  • Afsluitbare zakken of containers: Deze zijn nodig voor het proces van kleuren. Ziplock-zakken (tip!) of plastic containers met een deksel zijn hiervoor ideaal.
  • Bakplaat en bakpapier: Na het kleuren moet de rijst drogen. Een bakplaat bekleed met bakpapier is hier perfect voor.
  • Optioneel: essentiële olie. Als je geurige speelrijst wilt maken, kun je een paar druppels essentiële olie toevoegen.

Nu weet je wat je nodig hebt. Lees verder om te ontdekken hoe je stap voor stap je eigen speelrijst maakt.

Stap voor stap speelrijst maken

Stap 1: voorbereiden van de rijst

Begin met het meten van de hoeveelheid rijst die je wilt kleuren. Dit is afhankelijk van hoeveel speelrijst je wilt maken. Plaats de ongekookte rijst in de afsluitbare ziplock-zak of plastic bak.

Stap 2: voeg de kleur toe

Voeg nu een paar druppels voedingskleurstof toe aan de rijst in de zak. Hoe meer druppels je toevoegt, hoe intenser de kleur zal zijn. Experimenteer met verschillende hoeveelheden om de gewenste kleur te krijgen.

Stap 3: mengen maar

Na het toevoegen van de voedingskleurstof, voeg je een theelepel azijn toe. Dit helpt bij het ‘vastzetten’ van de kleur op de rijstkorrels. Sluit de zak of het bakje en schud deze goed, zodat de kleurstof en azijn gelijkmatig over de rijst verdeeld worden. Blijf schudden tot alle rijstkorrels een mooie, gelijkmatige kleur hebben. Houd de sluiting van je zakje/bakje wel goed vast, voordat gekleurde rijst alle kanten op vliegt…

Optioneel: als je geurige speelrijst wilt maken, kun je nu een paar druppels essentiële olie toevoegen. Dit kan de zintuiglijke ervaring voor het kind verder verrijken. Kies voor veilige, kindvriendelijke geuren en voeg deze toe aan de rijst wanneer deze nog vochtig is, zodat de geur goed opgenomen wordt.

Stap 4: laat de speelrijst drogen

Verspreid de gekleurde rijst in een enkele laag op een bakplaat bekleed met bakpapier. Het is belangrijk dat de rijst volledig droogt voordat deze gebruikt wordt voor spelen. Dit kan een paar uur duren, afhankelijk van de luchtvochtigheid. Je kunt de rijst ook in de zon leggen om het droogproces te versnellen.

Stap 6: bewaren en spelen

Eenmaal droog, is je speelrijst klaar voor gebruik. Bewaar de rijst in een luchtdichte container wanneer deze niet in gebruik is. Dit houdt het schoon en zorgt ervoor dat het klaar is voor het volgende speelavontuur.

Let op: zelfgemaakte, gekleurde speelrijst kan de eerste keer met spelen nog wat afgeven. Zorg ervoor dat je kindje dan geen witte kleding aanheeft en dat het niet in de buurt komt van een wit tapijt (of meubel)…

Kant-en-klare speelrijst kopen

Wil je gaan voor gemak? Kies dan kant-en-klare speelrijst, bijvoorbeeld van het merk Grennn. De speelrijst van Grennn kenmerkt zich door een aantal bijzondere eigenschappen. Ten eerste is het gekleurd met voedselveilige kleurstof, wat betekent dat elke korrel volledig en veilig gekleurd is. Een belangrijk voordeel van deze speelrijst is dat het niet afgeeft aan de handen, waardoor het een nette en zorgeloze speeloptie is voor kinderen. Geschikt vanaf 3 jaar, al kun je het (naar eigen inzicht!) ook wel eerder inzetten onder toezicht.

Lees ook: Voor welke leeftijd is speelrijst geschikt?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *