Hoelang blijft kinetisch zand houdbaar?

Icon

Kinetisch zand is niet eeuwig houdbaar. Wél heb je er heel lang plezier van. Afhankelijk van hoe je het bewaard en hoe vaak je het gebruikt, natuurlijk. Lees hier hoe lang kinetisch zand houdbaar is en hoe je ‘t het beste bewaard!

Wat is kinetisch zand?

Kinetisch zand is een speciaal soort speelzand dat bestaat uit gewoon zand en siliconenolie, waardoor het unieke eigenschappen krijgt. Het voelt droog aan, maar plakt toch samen, waardoor je er gemakkelijk vormen mee kunt maken. Dit maakt kinetisch zand een fantastisch materiaal voor sensorisch spel.

Sensorisch spel is ideaal voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en zintuiglijke waarneming bij je kinderen. Het helpt ook om te ontprikkelen.

Lees ook: Kinetisch zand en small world play speeltips

Kan kinetisch zand uitdrogen?

Een veelgestelde vraag is of kinetisch zand kan uitdrogen. Het antwoord is nee, kinetisch zand droogt in principe niet uit. Dit komt door de siliconenolie die het zand zijn unieke ‘kinetische’ eigenschappen geeft. Het kan echter wel minder ‘nat’ aanvoelen na langdurig gebruik of als het blootgesteld wordt aan lucht en vuil. Ook kan het minder goed blijven plakken na verloop van tijd. Even ‘loskneden’ wil vaak wel wat helpen, maar uiteindelijk zul je toch nieuw kinetisch zand moeten kopen om het spel weer leuk (en vooral fris) te houden,

Hoe moet je kinetisch zand bewaren?

De juiste opslag is cruciaal voor het behouden van de kwaliteit van kinetisch zand. Bewaar het zand in een luchtdichte container om het te beschermen tegen stof en vuil. Zorg er ook voor dat het op een droge plaats wordt bewaard, weg van direct zonlicht en vocht. Zo kan kinetisch zand voor een lange tijd in goede staat blijven.

Ik moet bekennen: wij hebben dit níet gedaan. Bij ons zit het kinetisch zand in een houten bak zonder deksel. Wel staat het op een donkere plek (in de trapkast). Het is nu een half jaar oud en nu begin ik wel te merken dat het kwalitatief wat minder wordt. Door het vele spelen, maar ook zeker door de manier van opslaan. Ik denk dat als we het luchtdicht hadden opgeslagen, het nog beter aan had gevoeld. Tegelijkertijd werkt dit voor ons, want we pakken het er nu makkelijk bij. Geen gedoe.

Er zijn ook merken die houten bakken met deksel verkopen, speciaal voor kinetisch zand. Dat is een hele goede optie, want zo kun je het makkelijker wegzetten (en pakken) en droogt het minder snel uit.

Voor welke leeftijd is kinetisch zand geschikt?

Kinetisch zand is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer drie jaar oud. Zoals bij elk speelgoed, is het belangrijk dat jonge kinderen onder toezicht spelen om inslikken of ander ongewenst gebruik te voorkomen. Dit kan ook betekenen dat je misschien wel voor de leeftijd van drie jaar wil ‘beginnen’ met kinetisch zand. Onze zoon was 2 jaar toen we – samen met hem – dit sensorische spel ontdekten. En met succes.

Oudere kinderen en ook volwassenen vinden het trouwens ook leuk om ermee te spelen vanwege de ontspannende en rustgevende eigenschappen.

Kinetisch zand kopen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *