Wat is een ballrun? Open einde speelgoed uitgelegd

Icon

Open einde speelgoed heeft het afgelopen jaar een ware opmars gemaakt. Deze manier van spelen wordt steeds populairder onder kinderen, ouders, opvoeders en professionals. Een prachtig voorbeeld van open einde speelgoed is het maken van een ballrun. Wat is een ballrun precies? En hoe kun je er (simpel) een maken? In dit artikel lees je wat een open einde speelgoed ballrun is en vind je inspiratie om een ballrun te maken!

Wat is een ballrun?

Een ballrun, ook wel bekend als een knikkerbaan, is een manier van spelen waarbij kinderen de vrijheid hebben om diverse banen te bouwen waarlangs ballen of knikkers kunnen rollen. Het concept is eenvoudig, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van een ballrun is de manier waarop het creatief denken en probleemoplossend vermogen stimuleert. Kinderen worden uitgedaagd om na te denken over de zwaartekracht, snelheid en richting terwijl ze hun baan bouwen. Ze leren door trial-and-error en ontwikkelen een begrip van oorzaak en gevolg, wat essentieel is voor de cognitieve ontwikkeling.

Soorten ballruns

Er zijn in mijn ogen meerdere soorten ballruns.

Kant-en-klare ballrun

Je hebt knikkerbanen die eigenlijk al ‘af’ zijn. Dit soort knikkerbanen noemen ze ook weleens ‘self contained’, want het enige wat je hierbij hoeft te doen is het balletje er in gooien en het komt er aan de onderkant weer uit.

Een paar voorbeeld van een kant-en-klare ballruns:

Modulaire ballrun

Dan zijn er modulaire ballruns. Dit zijn ballruns die in een pack of set komen, waarbij de mogelijkheden enigszins gelimiteerd zijn tot de tools die je hebt. Denk hierbij aan:

Open einde ballruns

En dan heb je ballruns die je nog zelf mag maken, waarbij mogelijkheden in principe ongelimiteerd zijn (tot je eigen creativiteit en wat je aan items voorhanden hebt). Dit is in de wereld van open einde play/open einde speelgoed het meest populair, want je kunt alle kanten op.

Dit soort ballruns bestaan uit verschillende onderdelen (zoals cilinders, banen, latjes, blokken, bogen, magnetische tegels en andere items) waarmee kinderen naar hartenlust kunnen experimenteren en hun eigen unieke constructies kunnen bouwen.

GRIMM'S Large Stepped Pyramid ballrun maken (2)

Ballrun inspiratie

GRIMM’S Large Stepped Pyramid ballrun

De GRIMM’S Large Stepped Pyramid is een prachtige set van 100 (handgeschilderde of naturel) houten blokken in verschillende kleuren en maten, gerangschikt in een prachtige piramidevorm. Deze set is gemaakt van duurzaam en ecologisch verantwoord hout. De blokken kunnen op talloze manieren worden gecombineerd en gestapeld, waardoor kinderen worden uitgenodigd om te bouwen, te sorteren, te tellen en meer.

Met deze set kun je erg goed een ballrun bouwen. GRIMM’S geeft zelf al wat voorbeelden op het voorblad dat je krijgt bij de pyramide, maar je kunt je creativiteit de vrije loop laten gaan.

Wij combineren deze set regelmatig met de GRIMM’s 1001 Nacht, zoals ook te zien in de foto’s. De prachtige oranje boogjes uit deze set dienen dan als poortjes. Je kunt ‘m ook goed combineren met de GRIMM’S regenboog of welk ander item dan ook.

Grapat petals ballrun

Je kunt een ballrun ook maken met ‘losse’ elementen en sets. Daar heb je dus geen volledige blokkenset voor nodig. Hieronder maakten we een ballrun met SumBlox en de Grapat petals. SumBlox zijn rekenblokken die op volgorde van klein (getal 1) naar groot (getal 10) gaan. Dit maakt het makkelijk om een trapsgewijze ballrun te bouwen. Deze is trouwens wel uitdagend voor de ballen/knikkers die je gebruikt, want die gaan er regelmatig via de zijkanten af. Maar dat maakt voor de pret niet uit ;-).

ballrun open ended speelgoed

Deze ballrun was gebouwd als onderdeel van een reel collab: SumBlox versus Calculix. In deze reel zie je de verschillen en overeenkomsten tussen beide merken rekenblokken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *