Waterparels; gevaarlijk of niet?

Icon

Zijn die kleurrijke waterparels (ook wel orbeez of water beads genoemd) die je overal in sensorisch spel ziet echt zo onschuldig als ze lijken? In dit artikel lees je over het gevaar van waterparels bij (jonge) kinderen.

Wat zijn waterparels precies?

Waterparels, ook wel Orbeez of Water beads genoemd, zijn kleine, harde balletjes die wanneer ze in contact komen met water opzwellen en veranderen in grote, zachte en kleurrijke parels. Ze worden vaak gebruikt als speelgoed voor kinderen in sensorisch spel, maar vinden ook hun weg in decoratieve doeleinden. Waterparels bestaan uit een (super!)absorberend polymeer, een type kunststof dat enorm veel water kan absorberen. Ze bevatten geen schadelijke stoffen die tijdens normaal gebruik vrijkomen, waardoor ze (in ieder geval op dat vlak) veilig lijken voor kinderen. Maar is dat ook wel zo?

Risico’s van waterparels

Het belangrijkste risico van waterparels is verstikking. Deze kleine balletjes kunnen gemakkelijk worden ingeslikt door jonge kinderen, waarna ze in het lichaam kunnen opzwellen en een verstikkingsgevaar kunnen vormen. Dit risico is significant bij kinderen jonger dan vijf jaar, die vaak dingen in hun mond stoppen. Als een kind waterparels inslikt en het gaat voorbij de luchtpijp, kunnen ze in de darmen terechtkomen en daar opzwellen. Dit kan interne blokkades veroorzaken, wat zeer gevaarlijk kan zijn.

Daarnaast zijn ze ook gevaarlijk voor huisdieren en kunnen ze, als ze op de vloer terechtkomen, uitglijden veroorzaken. Waterparels zijn namelijk erg glad wanneer ze nat zijn.

Richtlijnen voor veilig gebruik waterparels

Om veilig met waterparels om te gaan, is het belangrijk om enkele richtlijnen te volgen. Allereerst is het essentieel dat waterparels alleen gebruikt worden door kinderen die oud genoeg zijn om het risico van inslikken te begrijpen. Sowieso níet onder de drie jaar, maar beter nog vanaf vijf jaar. Daarnaast is het cruciaal om altijd toezicht te houden op kinderen die met waterparels spelen, om ongelukken te voorkomen. Vooral als er andere kleine kinderen in de buurt spelen. Er hoeft maar één waterparel te vallen en ingeslikt te worden…

Ook is het belangrijk om de waterparels na gebruik veilig op te bergen op een plaats die buiten het bereik is van zowel kinderen als huisdieren.

Kortom, zijn waterparels veilig of niet? Waterparels zijn op zichzelf veilig; ze bevatten geen giftige stoffen. Alleen hangt veiligheid met dit sensorische speelgoed sterk af van het verantwoordelijke gebruik ervan. Het is cruciaal om deze parels alleen onder toezicht te gebruiken (zeker tot vijf jaar) en niet bij kinderen jonger dan drie jaar in te zetten, vanwege het risico op inslikken en verstikken. Ook moeten ze altijd buiten bereik van jonge kinderen en huisdieren worden opgeborgen.

Wat ons betreft zijn tapioca parels een beter alternatief.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *