Grimm’s regenboog repareren: zo doe je dat

Icon

Ben je in het bezit van een prachtige Grimm’s regenboog die wat liefde en aandacht nodig heeft? Of misschien heb je wel een tweedehands exemplaar op de kop getikt dat niet meer in topconditie is. Geen zorgen, met een beetje tijd en de juiste aanpak kun je jouw houten schat weer als nieuw maken. Je leest er over in dit artikel!

De Grimm’s regenboog is een veelzijdig en populair speelgoed dat gemaakt wordt door het Duitse merk Grimm’s Spiel und Holz Design. Het speelgoed bestaat uit verschillende boogvormige stukken hout die samen een regenboog vormen. Elk stuk kan gebruikt worden om te stapelen, te sorteren of om creatieve constructies mee te bouwen. De regenboog is gemaakt van duurzaam hout en gekleurd met niet-giftige verf op waterbasis. Dat maakt het een veilige keuze voor kinderen.

De populariteit van de Grimm’s regenboog komt voort uit zijn open einde speelkarakter en de mogelijkheid om de creativiteit en fijne motoriek van kinderen te stimuleren. Door (intensief) gebruik kan het hout beschadigen of kan er een boog breken.

Grimm’s regenboog opknappen

Schoonmaken van de regenboog

Begin met het schoonmaken van de regenboog. Dit doe je door het hout voorzichtig af te nemen met een licht vochtige doek. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de verf kunnen aantasten of het hout kunnen uitdrogen. Laat de stukken na het afnemen aan de lucht drogen, liefst niet in direct zonlicht of bij een hittebron.

Het wegwerken van krassen en deukjes

Kleine krassen of deukjes in het hout kun je vaak zelf repareren. Of je laat ze zitten. Speelgoed is immers een gebruiksvoorwerp en krasjes en deukjes horen daarbij. Wil je ze wel aanpakken? Een eenvoudige methode is het gebruik van een beetje bijenwas of wrijfwas voor hout. Breng een kleine hoeveelheid aan op de beschadigde plek en wrijf het zachtjes in met een schone doek. Dit helpt niet alleen bij het camoufleren van kleine beschadigingen, maar voedt het hout ook, waardoor het minder snel zal splijten.

Wat te doen bij een gebroken boog?

Wist je dat hier een EHBO kit voor is? Als je een gebroken boog van je Grimm’s regenboog wilt repareren, is het gebruik van de Grimm’s EHBO-set een goede keuze. In principe werkt elke houtlijm wel, maar let op of het toxisch is of niet (dus of het wel of niet veilig is voor kleine kinderen).

Begin met het zorgvuldig bekijken van de breuk. Controleer of er kleine houtstukjes ontbreken en of de breuk ‘clean’ is. Maak de gebroken oppervlakken schoon om vuil en stof te verwijderen. Dit zorgt voor een sterke hechting van de lijm. De Grimm’s EHBO-set is speciaal ontworpen voor het repareren van houten speelgoed en bevat niet-toxische houtlijm die veilig is voor gebruik bij kinderspeelgoed. Deze lijm is ideaal omdat het sterk hecht en transparant opdroogt. Breng een dunne laag houtlijm aan op beide gebroken oppervlakken. Zorg ervoor dat je niet te veel lijm gebruikt, dat kan namelijk leiden tot zwakke punten in de reparatie. Gebruik eventueel klemmen om de gebroken delen stevig tegen elkaar te houden. Dit zorgt ervoor dat de lijm gelijkmatig verdeeld wordt en dat de delen niet verschuiven tijdens het drogen. Laat de lijm volledig uitharden. Controleer na het drogen de reparatie op overtollige lijm en schuur indien nodig voorzichtig de randen glad.

Als de kleur bijgewerkt moet worden, gebruik dan niet-toxische verf die overeenkomt met de originele kleuren van je Grimm’s regenboog.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *