Zelf kikkererwten kleuren voor in je sensorische speelbak

Icon

Kikkererwten zijn een leuke sensorische basis in de speelbak. Wil je zelf kikkererwten kleuren? Je leest in deze DIY hoe dat moet!

Waarom sensorisch spel?

Eerst even iets over sensorisch spel. Wat is sensorisch spel en waarom zou je dit in willen zetten bij kinderen?

Nou, sensorisch spel biedt tal van voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Het prikkelt en versterkt hun zintuigen, maar het kan ook juist de zintuigen kalmeren. Bij sensorisch spel experimenteren kinderen met verschillende materialen en ontdekken hoe ze aanvoelen, ruiken en eruitzien. Daarnaast helpt sensorisch spel bij de ontwikkeling van fijne motoriek. Door te spelen met kleine objecten (zoals in dit geval gekleurde kikkererwten) leren ze hun vingers en handen op een gecontroleerde manier te gebruiken. Dit is belangrijk voor latere vaardigheden zoals schrijven en andere handelingen die precisie vereisen.

Zoals eerder gezegd heeft sensorisch spel ook een kalmerend effect. Kinderen kunnen soms overweldigd raken door hun omgeving. Vooral in een drukke omgeving, als ze moe zijn of aan het einde van de dag. Spelen met verschillende texturen en materialen helpt hen te ontspannen en te focussen.

Sensorisch spel met kikkererwten

Kikkererwten zijn een fantastisch materiaal voor sensorisch spel. Ze zijn gemakkelijk te hanteren voor kleine handjes en bieden een interessante textuur die zowel hard als glad is. Bovendien kun je ze eenvoudig kleuren, waardoor ze nog aantrekkelijker worden voor kinderen. En zo zijn ze ook nog eens ideaal in een thematische speelbak.

Gekleurde kikkererwten maken het sensorische spel dus nog leuker en leerzamer. Je kunt verschillende kleuren gebruiken om sorteer- en telspelletjes te doen, wat de cognitieve ontwikkeling van kinderen stimuleert. Daarnaast kunnen gekleurde kikkererwten gebruikt worden in creatieve spelactiviteiten zoals het maken van mozaïeken of het vullen van patronen.

Hieronder lees je hoe je zelf gekleurde kikkererwten kunt maken!

Zó maak je zelf gekleurde kikkererwten

Het kleuren van kikkererwten is eenvoudig en veilig, vooral als je voedingskleurstof gebruikt. Voedingskleurstof is een van de meest populaire keuzes omdat het veilig is en gemakkelijk verkrijgbaar. Voedingskleurstof is niet schadelijk, zelfs als iets per ongeluk wordt ingeslikt.

  • Verzamel je materialen
    • Je hebt droge kikkererwten, voedingskleurstof of natuurlijke verf, azijn of citroensap, hersluitbare zakjes of bakjes en bakpapier nodig.
  • Bereid de kikkererwten voor
    • Doe de kikkererwten in de hersluitbare zakjes of bakjes. Voeg een paar druppels voedingskleurstof of natuurlijke verf toe. Voeg een theelepel azijn toe, dit helpt de kleur beter hechten.
  • Schudden maar!
    • Sluit de zakjes of bakjes goed af en schud ze totdat alle kikkererwten gelijkmatig gekleurd zijn. Dit is een leuke activiteit om samen met je kinderen te doen. Let er wel op dat de zakjes (of bakjes) écht goed dicht zijn.
  • Laat de kikkererwten drogen
    • Spreid de gekleurde kikkererwten uit op een met bakpapier beklede bakplaat of een groot vel papier. Laat ze drogen aan de lucht. Dit kan enkele uren duren afhankelijk van de hoeveelheid verf die je hebt gebruikt.
  • Gebruik je gekleurde kikkererwten
    • Zodra de kikkererwten volledig droog zijn, zijn ze klaar voor gebruik in de sensorische speelbak. Je kunt ze bewaren in hersluitbare zakjes of bakjes totdat je ze weer nodig hebt.

Geven de gekleurde kikkererwten dan nog af? Ja, ze kunnen ze soms nog afgeven. Azijn helpt hier wel enorm bij en ook het góed laten drogen doet wonderen. Ga er dus niet te snel mee spelen na het maken, maar laat het goed drogen.

Let op: sensorisch spel met kikkererwten is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar en ouder. En als ze jong zijn of als er een jonger kind in de omgeving rondloopt; onder toezicht!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *