Schleich, Papo, Safari LTD en Collecta in je sensorische speelbak

Icon

Wat hebben Schleich, Papo, Safari LTD en Collecta met elkaar gemeen? Het zijn merken die realistische, kunststof dieren en figuren maken. Ideaal voor in de sensorische speelbak (en elk ander spel). Lees hier alles over Schleich, Papo, Safari LTD en Collecta!

Als je bezig bent met het creëren van een sensorische speelbak voor je kind wil je graag de juiste materialen kiezen. Houten speelgoed is fantastisch, maar niet altijd geschikt voor ‘nat’ spel. Merken zoals Schleich, Papo, Safari LTD en Collecta hebben fijn speelgoed dat wél tegen water kan, omdat het van kunststof is gemaakt. Daarnaast staan deze merken bekend om hun gedetailleerde en realistische figuren.

In dit artikel lees je waarom deze merken zo geschikt zijn, hoe je hun kwaliteit en ontwerp kunt vergelijken en krijg je praktische tips om de figuren in je sensorische speelbak te brengen!

Waarom Schleich, Papo, Safari LTD en Collecta ideaal zijn voor sensorische speelbakken

Schleich staat bekend om haar ongelooflijk gedetailleerde en realistische dierenfiguren. Deze figuren zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en vaak met de hand beschilderd, wat zorgt voor een levensechte uitstraling. Dit maakt ze niet alleen aantrekkelijk voor je kind om mee te spelen, maar ook duurzaam genoeg om verschillende soorten spel te weerstaan. Schleich heeft ook mens-figuren in het assortiment, en ook een paar fantasy-series (Bayala, Eldrador). Veel mens-figuren zijn lastig of niet meer te verkrijgen, zoals de ridders. Die collectie wordt niet meer gemaakt (je kunt natuurlijk altijd Marktplaats of Vinted afspeuren).

Papo biedt een uitgebreid assortiment aan dieren- en fantasiefiguren. Hun figuren zijn ook gemaakt van stevig kunststof en met de hand beschilderd, maar ze hebben vaak een dynamische pose. Papo komt uit Frankrijk en heeft vooral ridders en piraten in het assortiment. Schleich heeft ooit ook ridders gehad, maar inmiddels al niet meer. Zoek je dus vooral speelfiguren (ridders, piraten, prinsessen, et cetera), ga dan voor Papo. Dit maakt dit merk extra interessant voor rollenspellen en verhalen.

Safari LTD heeft een breed scala aan dierenfiguren, waaronder exotische dieren, boerderijdieren en prehistorische wezens. Hun figuren zijn vaak iets kleiner dan die van Schleich en Papo, maar niet minder gedetailleerd. Safari LTD streeft naar nauwkeurigheid in hun ontwerpen, wat hun figuren zeer realistisch maakt. Wat Safari LTD bijzonder maakt, is hun assortiment aan Toobs. Toobs zijn doorzichtige buizen gevuld met kleine, gedetailleerde figuren die een specifiek thema hebben, zoals boerderijdieren, wilde dieren, dinosaurussen of zeedieren. Deze kleine figuren zijn perfect voor sensorische speelbakken omdat ze veelzijdig zijn en eenvoudig kunnen worden geïntegreerd in zowel droge als natte speelbakken. Je kunt bijvoorbeeld een Toob met boerderijdieren gebruiken in een droge speelbak met maïs en zaagsel of een Toob met zeedieren in een natte speelbak met water en zand.

Collecta biedt een indrukwekkende collectie van dierenfiguren die bijzonder gedetailleerd en nauwkeurig zijn, mede gebaseerd op wetenschappelijke gegevens (zoals de dino-lijn). Dit merk heeft een sterke focus op educatie en biedt een breed scala aan dieren, inclusief minder bekende, bedreigde en zelfs uitgestorven diersoorten.

Vergelijking van de kwaliteit en het ontwerp van de kunststof dieren en figuren

Als je de vier merken vergelijkt, zie je enkele belangrijke verschillen en overeenkomsten in kwaliteit en ontwerp. Alle vier de merken gebruiken hoogwaardig kunststof, wat zorgt voor duurzaamheid en veiligheid. Het zijn ‘zware’ figuren, letterlijk. Als je ze in de hand hebt dan voel je de kwaliteit. Wat dat betreft doen ze niet onder voor elkaar.

Het assortiment varieert wel merk. Papo biedt een breder scala aan fantasy- en middeleeuwse figuren (zoals ridders). Schleich heeft ook twee fantasy-lines (Bayala en Eldrador), maar focust zich vooral op realistische dieren. Al heeft Schleich natuurlijk ook veel dinosaurussen in het assortiment. Ook Safari LTD en Collecta richten zich meer op realistische dieren, en ook zij hebben allebei prehistorische en uitgestorven dieren in hun assortiment.

Kunststof dieren en figuren in je sensorische speelbak

Om het meeste uit je sensorische speelbak te halen, is het een leuk idee om thematische speelbakken te creëren. Gebruik de figuren om specifieke thema’s tot leven te brengen. Een jungle-thema met Safari LTD-dieren of een boerderij-thema met Schleich-figuren kan je kind helpen leren over verschillende omgevingen en ecosystemen. Voeg educatieve elementen toe door boeken of kaarten te gebruiken die informatie geven over de dieren. Dit kan helpen om de kennis van je kind te vergroten terwijl ze spelen. Wanneer je bijvoorbeeld een droge speelbak met gedroogde bladeren en takken maakt, kun je boeken over bosdieren toevoegen om de ervaring te verrijken.

Je kunt ook de Timio audiospeler neerzetten, met een relevante disk. Hieronder zie je de Timio met speel-insecten.

TIMIO: schermvrij vermaak voor op reis

Stimuleer rollenspellen en verhalen door je kind aan te moedigen om verhalen te bedenken met de figuren. Dit kan hun taalvaardigheden verbeteren en hun creativiteit stimuleren. Gebruik Papo-figuren voor fantasieverhalen of Safari LTD-dieren voor educatieve verhalen. Creëer een scenario waarin de dieren op avontuur gaan door verschillende landschappen, zowel droog als nat, om het spel nog interessanter te maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *