‘Ouders doen er goed aan informatie op verpakkingen te lezen bij kopen van speelgoed’

Icon

Sinterklaas is weer in het land en dus ontkomen we niet aan speelgoedboeken en lijstjes met speelgoedtrends. Zo beschrijft ook Bol.com de speelgoedtrends van 2024: “Van schattig en knuffelbaar tot griezelig en vies”. Maar hoe weet je of je je kind niet ongewenst blootstelt aan allerlei chemische stoffen? Consumenten doen er in ieder geval goed aan altijd te lezen wat op de verpakking van speelgoed staat. En online aankopen doe je het best bij een Nederlandse of Europese webshop.

Speelgoed moet binnen de Europese Unie aan strenge veiligheidseisen voldoen. Deze eisen zijn vastgelegd in de Europese Richtlijn Speelgoed. Hierin staat dat speelgoed voor baby’s aan andere eisen moet voldoen dan speelgoed voor oudere kinderen. Baby’s stoppen speelgoed bijvoorbeeld vaak in hun mond. Oudere kinderen vertonen dit gedrag meestal niet. Chemische stoffen mogen daarom maar in een bepaalde hoeveelheid in speelgoed voor kinderen jonger dan 3 jaar zitten. Dit geldt ook voor speelgoed dat bedoeld is voor in de mond, zoals bijtringen. Ouders moeten er op letten dat kinderen het speelgoed gebruiken volgens de gebruiksaanwijzing.

Op de verpakking van speelgoed staat voor welke leeftijd het (on)geschikt is. Soms staat er ook informatie waarvan het speelgoed gemaakt is. Meer informatie over de samenstelling van het speelgoed en welke chemische stoffen erin zitten, wordt meestal niet vermeld. Dit is omdat producenten niet verplicht zijn dit te doen. Producenten moeten chemische stoffen die een risico kunnen zijn voor de gezondheid wél op de verpakking vermelden. Bijvoorbeeld stoffen waar je allergisch voor kan zijn, zoals geurstoffen (parfum) of stoffen die gemakkelijk door vuur kunnen gaan branden. Let hier dus altijd op als je kind ergens allergisch voor is.

Tips voor online speelgoed kopen? Koop het bij een webshop uit een EU-lidstaat. Zij moeten voldoen aan de Europese wetten en regels die gelden voor het verkopen van speelgoed. Voor webshops van buiten de EU gelden andere eisen voor speelgoed. Je weet dan niet hoe veilig het speelgoed is.

Titel: expertquote van Hester Hendriks. Bron artikel: Waarzitwatin – hier vind je informatie over chemische stoffen in alledaagse producten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *