Dat het (voor)lezen van boeken goed is voor de ontwikkeling van je kind, dat is wel bekend. Maar wist je dat het ook heel goed (en leuk!) is om boeken na te spelen? Oók, of misschien wel júist, de educatieve boeken, die naast leuk ook nog eens heel leerzaam zijn. Spelend leren aan de hand van boeken: zo doe je dat!
Wat is spelend leren?
Spelend leren, educatief spel, serious play, interactief leren, play-based learning of serious gaming: diverse termen die je kunt gebruiken om aan te geven dat iets speels en educatief tegelijk is. Een rollenspel is hier een voorbeeld van: je kind kan een andere rol aannemen en leert zo alles over inlevingsvermogen, beroepen, situaties en het ‘doen alsof’. Ook het bouwen met bijvoorbeeld blokken is een voorbeeld van spelend leren. Er is inzicht voor nodig, je moet vooruit kunnen kijken en een visie hebben en een vaste hand bij het bouwen. Kortom: spelend leren draagt onder andere bij aan motorische vaardigheden, creativiteit, verbeelding, cognitieve ontwikkeling en ruimtelijke vaardigheden.
Spelend leren aan de hand van boeken
In de introductie kun je al lezen dat (voor)lezen goed is voor de ontwikkeling van je kind. Het is een feit dat je beter leert door te doen (actief leren). Als je kind dus zelf iets doet, zal het een beter inzicht krijgen in het hoe, wat en waarom. Niet alleen theoretisch, maar ook praktisch aan de slag. De vertaling van hoofd naar handen. Spelend leren met boeken is daarom ook ideaal, want zo kun je abstracte concepten uit bijvoorbeeld wiskunde op een toegankelijke en leuke manier aan je kind introduceren.
Spelend leren met ‘Pi is zijn cirkel kwijt’
En dat is wat het boek ‘Pi is zijn cirkel kwijt’ dan ook doet. Door alleen al het (voor)lezen van dit boek, geef je je kind (on)bewust een basis in wiskunde mee. Door het boek tot leven te laten komen versterk je dat effect. En dat kan al op jonge leeftijd! Want…
- Ga samen eens op zoek naar cirkels, wat heeft allemaal een ronde vorm? Met welk (open einde) speelgoed kun je dit nabootsen?
- Welke vormen zie je nog meer in het boek, en waar zie je die vormen in de ruimte om je heen?
- Verstop eens letterlijk een cirkel in de (speel)ruimte en laat je kind zoeken. Je kind is dan op zoek naar de cirkel, net als Pi in het boek
- Bekijk samen eens een passer in het echt en teken hier een cirkel mee. Hoe werkt een passer? Houd het speels en kleur de cirkel in/versier de cirkel. Leuk! Ook om grote en kleine cirkels afwisselend te maken. Of in elkaar te laten overlappen: wat mooi hè, wat doen cirkels die elkaar overlappen? Tip: een passer is niet helemaal ideaal bij kleine kinderen die graag iets zelf willen doen. Je kunt daarom ook een lege wc-rol of keukelrol gebruiken: trek ‘m over op een papier. Ook leuk voor de fijne motoriek! Wat kun je nog meer gebruiken om cirkels te maken?
Bekijk ook deze reel ter inspiratie
Dit artikel is verschenen als als gastartikel voor GrandPi en nu ook hier te lezen. Wil je iets van GrandPi kopen met korting? Gebruik dan de code NADI10 voor 10% korting!