Wat is Invitation To Play? Een uitgebreide uitleg

Icon

Je hebt vast wel eens gehoord van ‘Invitation to Play’, maar wat is het nu precies? En waarom is het zo’n buzzwoord in de wereld van spelen? In dit artikel lees je alles over Invitation to Play.

Wat is Invitation to Play?

Invitation to Play, letterlijk vertaald als ‘uitnodiging om te spelen’, is een pedagogische aanpak die kinderen stimuleert om zelfstandig en creatief te spelen. Het is geen specifiek speelgoed of spel, maar juist een manier van presenteren van materialen en speelgoed waarmee kinderen zelf aan de slag kunnen gaan.

Hierbij kun je denken aan een tafel vol met natuurlijke materialen, bouwblokken of wat dan ook dat de verbeelding prikkelt. Je kunt een Invitation to Play bijvoorbeeld doen aan de hand van de seizoenen, thema’s of speelschema’s.

Het fijne aan deze aanpak is dat er geen vaste regels of eindresultaten zijn; kinderen krijgen de vrijheid om hun eigen spel en creaties te ontwikkelen en jij als ouder daagt je kindje op een laagdrempelige manier uit.

Een Invitation to Play klaarzetten is fijn, omdat het kinderen aanmoedigt om hun fantasie en probleemoplossende vaardigheden te gebruiken.

Zelfstandig spelen dankzij Invitation to Play

Een groot voordeel van Invitation to Play is het bevorderen van zelfstandig spelen. In onze drukke, gestructureerde wereld is het ook belangrijk dat kinderen leren zichzelf te vermaken zonder constante input van volwassenen of technologie. Dus het spel ‘actief’ opzoeken, in plaats van passief beleven. Door een uitnodigende speelomgeving te creëren, leren kinderen zelf beslissingen te nemen. Dit is cruciaal voor hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

Hoe begin je met Invitation to Play? Tips

  • Creëer een uitnodigende ruimte: Zorg voor een duidelijke, rustige plek in huis waar je verschillende materialen en speelgoed neerlegt.
  • Gebruik open-ended materialen: Kies voor speelgoed dat op meerdere manieren gebruikt kan worden en geen vaststaand doel heeft, zoals blokken, stoffen of natuurlijke materialen.
  • Observeer en volg: Kijk hoe je kind speelt en bied indien nodig subtiele suggesties, maar probeer niet te sturen of regels op te leggen.
  • Wissel regelmatig van materialen: Door regelmatig nieuwe materialen aan te bieden, blijft het spel fris en uitdagend. Lees meer over Toy Rotation.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *