Open einde speelgoed is een term die je misschien wel eens hebt gehoord, maar wat betekent het nu echt? En waarom is open einde speelgoed zo belangrijk (en in onze ogen onmisbaar) voor de ontwikkeling van je kind? In dit artikel lees je wat ‘open einde speelgoed’ is, waarom het zo waardevol is en hoe je ermee kunt beginnen.
Wat is open einde speelgoed?
Allereerst: wat is open einde speelgoed (of in het Engels: open ended speelgoed) eigenlijk?
Stel je voor. Je loopt door de speelgoedwinkel en ziet talloze glimmende, flitsende speeltjes. Ze beloven van alles: je kind zal sneller leren rekenen of een nieuwe taal oppikken. Maar tussen al die ‘hoogtechnologische’ snufjes en voorgeprogrammeerde spellen vind je ook (zo op het eerste oog) eenvoudiger speelgoed. Denk aan een regenboog, stapstenen of loose parts. Wat kun je daar nou mee?
Dit soort speelgoed staat bekend als open einde speelgoed. Oftewel: speelgoed zonder einde. En er is een goede reden waarom het zo wordt genoemd.
Open einde speelgoed is speelgoed zonder vastgestelde regels, uitkomsten of manieren om ermee te spelen. Dit betekent dat je kind zélf de vrijheid heeft om te beslissen hoe hij of zij ermee wil spelen. Er is geen ‘juiste’ of ‘verkeerde’ manier; de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kunnen blokken worden gebruikt om een toren te bouwen, maar kunnen ze ook dienen als ‘eten’ in een denkbeeldig restaurant. En stapstenen zijn om op te balanceren, maar kunnen ook een hoedje of een mandje worden.
De focus ligt bij open einde speelgoed op het creatieve proces, niet op het eindresultaat. Open einde play is de term die hoort als het gaat over het spelen met zulk speelgoed.
Open einde speelgoed: je kindje bedenkt wel hóe (en of) het ingezet wordt.
Simpele ballrun met de Grimms regenboog, Grimms schijven en Grapat ballen.
Waarom is open einde speelgoed zo belangrijk?
In onze visie is open einde speelgoed belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Waarom dat zo is, leggen we je graag uit.
Want je vraagt je misschien af: ‘Waarom zou ik mijn kind met een paar blokken laten spelen als er zoveel andere opties zijn die educatief lijken?’ En je vraagt je vast ook af: ‘Heb ik dat dure speelgoed écht nodig?’. Een begrijpelijke vraag, want het vergt vaak wel meer investering.
Maar het antwoord op deze vragen is simpel: open einde speelgoed bevordert een scala aan vaardigheden die je kind nodig heeft voor z’n ontwikkeling.
Ten eerste stimuleert open einde play het creatief denken. Omdat er geen vaste regels zijn, moet je kind zelf oplossingen bedenken en nieuwe manieren vinden om met het speelgoed om te gaan. Dit soort denken is essentieel voor probleemoplossing en innovatie later in het leven.
Ten tweede helpt het bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Wanneer kinderen samen spelen met speelgoed, leren ze over samenwerking, delen en onderhandelen.
Ten slotte draagt het bij aan emotionele ontwikkeling. Doordat er geen ‘juiste’ manier van spelen is, leert je kind dat het oké is om fouten te maken en dat het proces net zo waardevol is als het resultaat.
We hebben wat voordelen voor de inzet van open einde speelgoed voor je opgesomd:
- Bevordert creativiteit en verbeelding
- Ontwikkelt probleemoplossende vaardigheden
- Ondersteunt hand-oog coördinatie, fijne motoriek en ruimtelijk inzicht
- Duurzaam speelgoed
- Bevordert onafhankelijk spel
- Leert je kind omgaan met vrijheid
- Verbetert taalvaardigheden
- Bevordert langdurig (zelfstandig) spel
- Een leven lang leren
Ligbedjes voor de Grapat baby’s, gemaakt van Connetix en met de leuke sensorische pittenzakjes van Little Botanic label.
Beginnen met open einde speelgoed
Als je bent overtuigd van de voordelen van open einde speelgoed, dan wil je er wellicht mee gaan beginnen. Maar hoe introduceer je dit? Waar begin je? Begin met eenvoudige items zoals een (goede*) blokkenset, een regenboog of stapstenen. Ook loose parts (kleine onderdelen, let op de leeftijd!) zijn leuk.
Moedig je kind aan om zelf te ontdekken en te experimenteren. Je kunt suggesties doen, maar het is belangrijk dat je kind de vrijheid heeft om zelf te kiezen hoe het wil spelen. Dat is het leuke aan open einde speelgoed; je kind bedenkt zelf wel wat het spel is ;).
* De ene blokkenset is de andere blokkenset niet. Wij begonnen thuis ooit met een blokkenset van Little Dutch. Echt een mooie blokkenset om te zien qua kleur en items (helemaal esthetisch), maar de blokken zijn glad afgelakt. Stapelen is er dus niet bij, want ze zijn glad! Daarnaast hebben deze blokken weinig gewicht, waardoor ze ook niet ‘stevig staan’. Een blokkenset van Grimm’s is absoluut prijzig, maar het zó zo waard! Deze blokken zijn niet afgelakt, waardoor de ietwat ruwe structuur (geen splinters of haakjes, don’t worry) goed grip geeft op bouwwerken. Ook zijn de blokken groter en zwaarder. Meer pluspunten dus voor het bouwen van een kasteel, huis, dierentuin, ballrun… Je bedenkt het zo gek niet!
Lees ook: Open einde speelgoed om mee te beginnen